Osebni stečaj

Osebni stečaj lahko začnejo osebe, ki so nelikvidne ali prezadolžene. Tem omogoča tudi, da poplačajo svoje upnike, v okviru svojih realnih zmožnosti. S pomočjo osebnega stečaja tako predlagajo sodišču, da jih to oprosti plačila dolgov, ki niso bili poplačani iz mase osebnega premoženja oz. prihodkov.

Za osebni stečaj potrebujete:

 • Kopijo osebnega dokumenta
 • Bančne izpiske za zadnje 3 mesece
 • Dokazila o dolgovih
 • Davčno številko
 • Zadnje tri plačilne liste (v primeru zaposlitve)
 • Seznam premoženja (vozila, nepremičnine…)

Kako poteka osebni stečaj

Vi oz. vaš zastopnik za osebni stečaj obravnate vaš primer in ga preučite. Na podlagi pregleda nato sestavite predlog za osebni stečaj, ki ga oddate na sodišče. Temu morate priložiti tudi izjavo o premoženjskem stanju in izjavo o morebitnih ovirah za odpust obveznosti (izjava, ki jo je potrebno predhodno overiti pri notarju oz. na pravni enoti). Predložiti morate tudi podatke o TRR ter o prejemkih. Skupaj s predlogom za začetek osebnega stečaja lakho oddate tudi predlog za odpust obveznosti, lahko  pa tega oddate kasneje, torej ločeno.

Kot odgovor na to potem prejmete sklep o začetku osebnega stečaja, ki pomeni, da se začne poskusno obdobje (6 mesecev do 5 let) osebnega stečaja. Po poteku preizkusnega obdobja sodišče izda sklep o odpustu obveznosti (če ni bilo ugovora nanj).

Postopek za osebni stečaj:

 1. Obravnava primera
 2. Predlog za začetek postopka
 3. Predlog za odpust obveznosti
 4. Sklep o začetku postopka osebnega stečaja
 5. Sklep o odpustu obveznosti
 6. Sklep o zaključku osebnega stečaja

Koliko stane osebni stečaj – cena:

 • sprožitev postopka: 150 €
 • overitev izjave: 3 €

Za osebni stečaj je cena 150 €, v kolikor najamete podjetje, ki se ukvarja z osebnimi stečaji oz. 500 do 600 €, v kolikor se obrnete na odvetnika. Cena je za sprožitev postopka za osebni stečaj in svetovanje v določeni meri. Dodatni strošek predstavlja še overitev izjave na upravni enoti, ki znaša 3 €.

Obrnite se na nas